Deviza alapú számlázás. Nem tudtad, hogy így is lehet!

Update: 2020-06-24 17:30:53

Amikor devizában állítod ki a számlát, általában a vevő tudja mit szeretne, leggyakrabban EUR esetleg USD. Van olyan amikor viszont a vásárló szeretné tudni a lehetőségeket és azt is pontosan, melyik devizában mennyi lenne a végösszeg. Ekkor jön a fejvakarás meg a számológép és a szorozgatás. Nem beszélve arról a kellemetlen helyzetről amikor már rögzítetted is a 20 tételből álló számlát euróban, majd kiderül, hogy mégicsak forint lenne. Esetleg az árajánlatot kéri forintban is meg dollárban is.

Ha nem kerültél még ilyen helyzetbe akkor elmondom, hogy a legtöbb szoftver a devizák közötti váltást, hát... nem nagyon támogatja. Igen, még a nagyok sem képesek egy számlát úgy átváltani euróról dollárra, hogy ne keljen az összes tételt újra begépelni vagy legalábbis az értékeket átírni.

Először nézzük a rossz gyakorlatot (példában 1EUR=360HUF)

Általában az van, hogy amikor kiválasztod a devizás számlázást (ez már eleve általában valami emelt díjcsomagban van) és beállítod a devizát, majd felviszel 4-5, akármennyi tételt, úgy tűnik minden jó lesz. Azonban ha változtatni kell, mondjuk mégis csak forint lesz és a pénznemet módosítod HUF-ra, akkor ér a meglepetés. Állhatsz neki újra és az összes termékednek adhatod meg a forint értékét. A szoftverek ugyanis nem váltják át neked a 4EUR értékű fogkefét 4*360= 1440 HUF-ra, hanem csak a számla deviza megjelölését írják át. Tehát ilyenkor ott virít a képernyőn, hogy 4 forint a fogkefe! Egy terméknél ez nem akkora probléma, de 5-10-20 esetleg több száz termék esetében, idegörlő és időrabló lesz a számlázás.

Hogyan csináld velünk?

Ennek a cseppet sem felhasználóbarát gyakorlatnak vetettünk véget azzal, hogy beépítettük a számlázó-rendszerünkbe azt a lehetőséget, amivel a számla írása közben keresztbe-kasba bármikor válthatod a devizát és forintot, nem kell a rögzített tételeket újra felvinni vagy az értékeket módosítani.
Kiválasztod a devizát beírod az árát 4EUR, ha mégis forint lesz akkor a pénznem átváltásával 1440 HUF lesz és nem 4 forint. Ilyen egyszerű!
Talán az még jobb ha mindent eleve forintban rögzítessz és utána bármelyik devizára állítod a devizanem kiválasztó opciót, már mutatja is mennyi lenne az a kiválasztott pénznemben.
Megírtad, elmentetted devizában és mégis forint lenne? Sztornózd le, klónozd a régit és állítsd át a pénznemet arra amire a vevő akarja. Egyetlen tételt sem kell újra rögzíteni, mindent újraszámol a webes-számlázó.
Szeretne az ügyfél forintban és devizában is árajánlatot, mentsd el az egyiket, klónozd, állítsd át és küldd el neki más pénznemben is.

Igen, akkor is ha több száz tétel van rajta!

Nem tudtad, hogy így is lehet?


Mások ezeket olvasták még:


Így használhatod tovább a kézi számlatömböt július 1. után | Havonta 1-5 számlát adsz ki, minek neked számlázó program? Olyan jól elvoltál a kézi számlákkal eddi [...]

Kategória: Szabályozást érintő


A PTGSZLAH és a számlázó program bejelentése nyomtatvány kivezetésre kerül 2021 elején | A címben említett két fontos kötelezettség is megszűnik a január negyedikei változásokkal. [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


Új cég hozzáadása a felhasználói fiókodhoz | Regisztráltál egy felhasználói fiókot. Ahhoz, hogy az első számlád elkészíthesd, regisztrálnod kell [...]

Kategória: Így csináld!


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.