Bizonylattípusok a Webes Számlázóban

Update: 2019-10-15 17:22:13

A Webes-Számlázóban a hatféle bizonylatot kezelhetsz. Ezeket két csoportra osztjuk, számlázáshoz kapcsolódó és egyéb bizonylatok. Ha ezeket használod, nagyon könnyen fogsz tudni, díjbekérőből számlát generálni, esetleg árajánlatból szállítót, majd számlát. A lényeg, hogy csak egyszer kell megírnod a bizonylatot.

Számlázáshoz kapcsolódó:
- Számla
- Sztornó számla
- Módosító számla
- Díjbekérő bizonylat

Egyéb bizonylatok:
- Szállítólevél
- Árajánlat

Minden bizonylat az Új bizonylat menüpontban készíthető el és a Bizonylatok menüpont alatt kereshető vissza. Az, hogy egy elkezdett új bizonylatból számla lesz vagy szállítólevél netán árajánlat attól függ, hogy bizonylatkészítés közben melyik bizonylattömböt választod ki.
Ebből egyértelműen következik, hogy a Beállítások / Bizonylattömbök menüpont alatt több bizonylattömböt hozhatsz létre, díjcsomagtól függően négy félét, Számla bizonylattömböt, Díjbekérő bizonylattömböt, Szállítólevelet vagy Árajánlatot. A bizonylattömb létrehozásakor a tömb típusa meghatározza, hogy milyen bizonylatokat fogsz benne tárolni. Szállítólevél bizonylattömbben csak szállítólevelek lehetnek, árajánlatban csak árajánlatok. Ezzel biztosítjuk, hogy a bizonylataid soha nem fognak összekeveredni.

Papír és elektronikus bizonylatok
Mivel a jogszabályok csak a számla esetében írnak elő különleges szabályokat az elektronikus bizonylat tekintetében, ezért a szállítólevél és az árajánlat esetében nincs szükség elektronikus aláírásra tehát elég, ha papírbizonylatként kezeled, akkor is ha esetleg e-mailben, elektronikusan küldted meg az ügyfelednek. A számla típusú bizonylat esetében viszont jelentőséggel bír, hogy papír- vagy elektronikus bizonylatot készítesz. Elektronikus számla esetében fokozott biztonságú elektronikus aláírással látjuk el a PDF számlaképet. A számlán időbélyeg elhelyezésére már jó ideje nincs szükség. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy a NAV saját fejlesztésű számlázójával készített elektronikus számlára sem kerül időbélyeg.

Bizonylatok tulajdonságai
A Számla típusú bizonylat sztornózható (ha még nem volt módosítva), módosítható, jogszabálynak megfelelően beküldésre kerül az Online Számla rendszerbe.
A Sztornó számla nem sztornózható, nem módosítható és szintén beküldésre kerül.
A Módosító számla nem sztornózható, mindig az eredeti számla alapján módosítható és szintén beküldésre kerül.
A Díjbekérő típusú bizonylat sztornózható, nem módosítható, nem kerül beküldésre az Online Számla rendszerbe.
A Szállítólevél típusú bizonylat sztornózható, nem módosítható, nem kerül beküldésre az Online Számla rendszerbe.
Az Árajánlat típusú bizonylat sztornózható, nem módosítható, nem kerül beküldésre az Online Számla rendszerbe.

Átjárhatóság a bizonylattömbök között
Egy értékesítés során több bizonylat is készülhet, közel azonos tartalommal. Adsz egy árajánlatot amit a vevő elfogad, az alapján küldesz egy díjbekérőt. Ha kifizette kap egy számlát. A futár aki viszi pedig kap egy szállítólevelet. Nem szükséges minden bizonylatra külön-külön felvezetni mindent egyesével, erre való a Klónozás funkció. Az árajánlatból bármikor készülhet számla vagy díjbekérő és a számlából szállító. De ha mindig ugyanazt az árut adod el vagy szolgáltatást nyújtod, akkor gyakorlatilag nem is kell soha a számla tételeit újra beírnod, mert megteheted, hogy egy korábbi számlát klónozol amiből egy új számla lesz csak a vevő adatai változnak.


Mások ezeket olvasták még:


Kell egy számlázó | Minden vállalkozásnak kell egy számlázó program, ha eddig el is voltál nélküle, 2020 biztosan az az [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


Így használhatod tovább a kézi számlatömböt július 1. után | Havonta 1-5 számlát adsz ki, minek neked számlázó program? Olyan jól elvoltál a kézi számlákkal eddi [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Deviza alapú számlázás. Nem tudtad, hogy így is lehet! | A forinttól eltérő pénznemet általában minden számlázó kezeli valahogy. Azonban ha felvittél jó sok [...]

Kategória: Számlázó program


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.