Árajánlat, Díjbekérő, Számla, Szállítólevél

Update: 2020-08-03 10:50:29

Gyakran előfordul, hogy egy kereskedelmi ügylethez nem csak számla, hanem egyéb bizonylatok is tartoznak. A folyamat nem minden lépésében készül mindig bizonylat, egy boltban való vásárláskor az árajánlat csak egy árcimke a terméken. Azonban előfordulhat, hogy a vevői igénytől a szállításig mindent bizonylatolni kell.

A Webes-Számlázóban az alábbi bizonylatok állíthatóak ki:

  • Számla
  • Díjbekéró
  • Szállítólevél
  • Árajánlat

Ezek közül csak a számla az, amit beküldünk az Online Számla Rendszerbe, a többi bizonylatot az értékesítési folyamat részeként, a számla létrehozásához szükséges bizonylatnak tekintjük.

A Bizonylatok kapcsolata egyéb funkciókkal

A Klónozás funkcióval könnyedén kiállíthatsz egy korábban létrehozott bizonylatból egy másik típust, például Számlából - Szállítólevelet vagy Díjbekérőből - Számlát anélkül, hogy a tételeket újból rögzítened kellene.

Az E-mal funkció arra szolgál, hogy ne kelljen kinyomtatnod a bizonylatot. Minden bizonylattípushoz külön e-mailsablon tartozik, amelyet testreszabhatsz, saját szöveggel, céges logóval láthatsz el. Így lesznek a számlázóból küldött leveleid összhangban a cégarculatos leveleiddel.

Minden bizonylattípushoz külön bizonylattömb tartozik, így véletlenül sem forgnak összekeveredni a bizonylatatid. Az Új bizonylat menüpontban tudod rögzíteni mindet. Az, hogy egy elkezdett dokumentumból végül mi lesz (Számla, Díjbekéró, Szállító, Árajánylat) az dönti el, hogy milyen bizonylattömböt választasz ki.

Egy folyamat amiben egyszer kell felrögzítened a vásárolt tételeket:

1. Vásárló Árajánlatot kér
Vezesd fel az Árajánlat bizonylatra a termékeket, megjegyzésbe beírhatsz plusz információkat, szerkesztéskor válaszd az Árajánlat bizonylattömböt. Küldd el e-mailben az árajánlatot.

2. Vásárló elfogadta az ajánlatot
Klónozd az elfogadott árajánlatot, bizonylat szerkesztésekor válaszd a Díjbekérő bizonylattömböt. Tételeken akkor módosíts, ha szükséges. Küldd el e-mailben a díjbekérőt.

3. Megérkezik a befizetés
Klónozd a díjbekérőt, szerkesztéskor válaszd a Számla bizonylattömböt. Küldd el e-mailben a számlát.

4. Futárnak át kell adni a vásárolt terméket
Klónozd a számlát, szerkesztéskor válaszd a Szállítólevél bizonylattömböt.


Kapcsolódó cikkek


Bizonylattípusok a Webes Számlázóban | Hatféle bizonylattípust kezelhetsz a webes-számlázóban, Számla, Sztornó Számla, Módosító Számla, Díj [...]

Kategória: Számlázó program


Deviza alapú számlázás. Nem tudtad, hogy így is lehet! | A forinttól eltérő pénznemet általában minden számlázó kezeli valahogy. Azonban ha felvittél jó sok [...]

Kategória: Számlázó programMások ezeket olvasták még:


Új cég hozzáadása a felhasználói fiókodhoz | Regisztráltál egy felhasználói fiókot. Ahhoz, hogy az első számlád elkészíthesd, regisztrálnod kell [...]

Kategória: Így csináld!


Céglogó a számlán, ahogy máshol nem láttad még | Alapvető felhasználói igény, hogy legyen a számlán céglogó. Mi van ha több céglogót használsz? Akár [...]

Kategória: Számlázó program


NAV 3.0 | 2021 január 4. a dátum, amikor át kell állítani a számlázó-rendszereket. Már megint mi ez? Ne aggódj [...]

Kategória: Számlázó program


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.