Számlázó program használatának bejelentése

Update: 2019-10-07 17:01:55

Már egy jó ideje, 2014. október 1-től érvényben van az az NGM rendelet amely értelmében minden cég köteles bejelenteni a NAV felé az általa használt számlázó programot, a használat kezdetét követő 30 napon belül. Ez azt jelenti, hogy az első számlád kibocsátása után 30 napod van erre.

A bejelentés történhet elektronikus úton vagy papír alapon. A NAV által fejlesztett Általános Nyomtatvány Kitöltő (továbbiakban: ÁNYK) program segítségével 2 perc az egész.

Mit kell tenned?
Ha van könyvelőd jelezd felé, hogy új számlázó programot használsz. Hát ez a legegyszerűbb, Ő tudni fogja mit kell tenni, mivel ez egy egyszeri feladat és sokszor csinálta már, általában segítenek a bejelentésben.
Ha magad szeretnéd bejelenteni itt találsz hozzá útmutatót, de mondom hogy csináld:

1 Töltsd le az ÁNYK programot innen, telepítsd azt a gépedre.

2 Töltsd le a kitöltött SZAMLAZO.xml fájlt a számlázó programból, az Export/NAV/SZÁMLÁZÓ BEJELENTÉSE menüpontban találod.

3 Az ÁNYK programban válaszd a Szerviz / Egyedi importálás menüpontot. Ezután válaszd ki a beimportálandó xml állományt, amit letöltöttél a számlázóprogramból.

4. Sikeres importálás esetén az „1 fájlon sikeresen elvégeztük a kért műveletet” üzenetet kell látnod az ÁNYK programban. Már be is importáltad a SalesDB Webes-Számlázó rendszer számlázó bejelentéshez szükséges adatait.

5. Betöltés után két menüfület látsz a program fenti részén a a számlázó és 01 füleket. A számlázó fülön az F mezőben töltsd ki a dátumot. Lépj át a 01 fülre itt a C szekcióban az alábbi táblázat szerint kell kitölteni, aminek egy része már automatikusan ki is van töltve, azért nézd át. Az alábbiakat kell látnod:

Mező megnevezése Mező értéke
Saját fejlesztésű program N betűt írj, mert a szoftvert nem Te fejlesztetted
Rendszer neve SalesDB webes számlázó
Elérhetősége https://szamlazo.salesdb.hu
Fejlesztő neve Sales Database Kft.
Fejlesztő adószáma 23094240-2-13
Online számlázórendszer igénybevételének kezdete Amikor használni kezdted

6. Ezután az ÁNYK programban a felső menüsorban keresd meg a zöld pipa ikont, erre kattintva ellenőrizheted a kitötés helyességét.

Ha minden ok mehet feltöltésre.


Mások ezeket olvasták még:


Nem írtam rá a számlára, hogy „Kisadózó”! Mit tegyek? | Kezdő KATÁ-s vállalkozókkal előfordul, hogy a vállalkozás kezdeti időszakában néhány apró bakit elkö [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Terméktörzs használata a számlázóban, avagy káosz amit a kollégáid művelnek | A számlákon termékek vagy szolgáltatások szerepelnek. A legtöbbször visszatérő adatok kerülnek a szá [...]

Kategória: Így csináld!


Közeleg a 2020 július elseje! Miben érint ez Téged? | 2020 július 1 után minden magyar adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.