PTGSZLAH Pénztárgép helyett számla! Mire jó ez?

Update: 2020-03-24 17:01:05

Ez a cikk már nem aktuális, mert a NAV kivezette a PTGSZLAH nyomtatványt, mivel ma már minden számla bekerül az Online Számla Rendszerbe.

Még mindig sokan nem ismerik ezt a lehetőséget. Ha a tevékenységi köröd alapján pénztárgép használatára kötelezett vagy, ebben az esetben dönthetsz úgy, hogy nem blokkot adsz az ügyfelednek, hanem mindenkinek számlát állítasz ki a vásárlásról.

Mi az előnye?
Megszabadulsz a pénztárgéptől, nem lesz havi/éves karbantartási díj, nem lesz olyan, hogy elromlott a pénztárgép és hívni kell a szerelőt és addig áll minden. Nem kell a dolgozóknak pénztárgéphasználatot oktatni. Nem kell a napi pénztárgép zárásokat a könyvelődnek naponta egyesével átnézni. Számlázó programod jóeséllyel amúgyis van, vagy ha kéziszámlázol akkor előbb-utóbb lesz, mert számlát írni géppel jobb mint kézzel.

Hátrány is van!
Ha ezt válszatottad, akkor bizony nem szolgálhatsz ki senkit számla nélkül. Tehát a magánszemélyeknek is számlát kell adnod! Ez szokott lenni a legelső kérdés amikor valaki át akar állni a PTGSZLAH használatára, hogy mi van akkor ha a magánszemély ügyfelem nem akarja megadni a nevét a számlához? Tapasztalatunk szerint ez elhanyagolhatóan kevés ügylet esetében jelent problémát. Van olyan ügyfelünk aki havi 3000 darab számlát állít ki magánszemélyeknek és egyetlen egy sem volt még aki azért nem vette meg a terméket mert nem blokkot hanem számlát kapott! Próbáld ki az üzletedben egy napig, amikor mondjuk nem működik a pénztárgép, hogy mindenkinek számlát írsz. Nem lesz olyan aki nem adja meg a nevét a számlához! Ennek oka az, hogy a vásárló venni akar Te meg eladni. Hogy milyen bizonylatot kap, az esetek 99.99%-ban az ügyfélnek teljesen mindegy. Tehát ettől ne félj a forgalmad ettől nem csökken, ebben biztos vagyok.

Természetesen vannak még olyan ügyletek ahol sokkal jobb a pénztárgép, például egy ABC-ben ahol a pénztáros vonalkóddal húzogat le percenként 300 db árut és sorban állnak a vevők ott a "mindenkinekszámlaírás" nem lehet opció. De olyan boltban, ahol napi 1-20 vevő van miért tartanál fent egy pénztárgépet amikor számlázó programod mindenképpen van.

Adatot szolgáltatni így is kell!
De egyszerű mint a faék! Szinte minden számlázó program tartalmaz egy olyan funkciót amivel a havi PTGSZLAH feladást egyben meg lehet csinálni. Generálsz a programmal egy XML fájlt amit a könyvelőd (vagy Te) feltölt az ANYK programba, havonta egyszer utólag. Ezzel le is van tudva az adatszolgáltatás ezen része.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a NAV Online Számla rendszer nem váltja ki ezt a funkciót, de 2021 január elseje után, amikor már minden számlát küldeni kell majd a NAV-hoz meglátjuk mi lesz. Ha változás van megírjuk itt, vagy ha ügyfelünk vagy akkor e-mailben tájékoztatunk majd.
Mindenesetre jó ha tudod, hogy a pénztárgép nélküli működés nem ördögtől való és a NAV kifejezetten biztosít rá lehetőséget, ha nem akarsz pénztárgépet használni.

Erről a NAV oldalán is olvashatsz itt

Ha át szeretnél állni a PTGSZLAH szerinti működésre adunk 1+1 hónap kedvezményt a számlázó program díjából, Azért 1+1 mert az előző havi adataszolgáltatást folyó hónap 15-ig kell teljesíteni, így csak akkor kell a program mellett döntened ha a teljes folyamatot kipróbáltad.
Ráadásul segítünk kialakítani a folyamataidat is úgy, hogy kivezethesd a pénztárgép használatot!

Regisztrálj és próbáld ki kötelezettségek nékül.


Kapcsolódó cikkek


A PTGSZLAH és a számlázó program bejelentése nyomtatvány kivezetésre kerül 2021 elején | A címben említett két fontos kötelezettség is megszűnik a január negyedikei változásokkal. [...]

Kategória: Hírek, aktualitásokMások ezeket olvasták még:


Deviza alapú számlázás. Nem tudtad, hogy így is lehet! | A forinttól eltérő pénznemet általában minden számlázó kezeli valahogy. Azonban ha felvittél jó sok [...]

Kategória: Számlázó program


Így használhatod tovább a kézi számlatömböt július 1. után | Havonta 1-5 számlát adsz ki, minek neked számlázó program? Olyan jól elvoltál a kézi számlákkal eddi [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Regisztráció a számlázó programba | A SalesDB Webes Számlázó egy online számlázó program. Itt a honlapon a Regisztráció menüpontra katti [...]

Kategória: Így csináld!


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.