Nem írtam rá a számlára, hogy „Kisadózó”! Mit tegyek?

Update: 2021-03-20 10:50:44

Kezdő KATÁ-s vállalkozókkal előfordul, hogy a vállalkozás indulásakor néhány apró bakit elkövetnek. Egyik ilyen visszatérő kérdés ez, hogy mit lehet tenni ha nem került rá a kiállított számlára a „Kisadózó” jelölés. Akár lesztornózod a számlát akár nem, ha későn vetted észre mindenképpen szögbe léptél.

Először is nézzük miért kell ezt ráírni?
A KATÁ-sok kötelezettségeit, közöttük a nyilvántartásról szóló kötelezettségeket a 2012. évi CXLVII. törvény szabályozza, ennek 12. § (2) bekezdése így szól:

A kisadózó vállalkozás a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról köteles az Áfa tv. szabályai szerinti nyugta vagy számla kiállítására, azzal, hogy a kiállított számlán feltünteti azt, hogy „Kisadózó”.

Tehát eszerint fel kell tüntetni a számlán a Kisadózó szöveget. Sok helyen olvasni, hogy elegendő az AAM (alanyi adómentes) megjelölés a számlatételeinél, de rossz hírem van nem elég. Egyrészt mert a törvény nem tartalmazza, hogy ez elég lenne, másrészt nem is biztos, hogy alanyi adómentes a KATA-s vállalkozó. Ráadásul az AAM az nem egy adózási forma, hanem a kiszámlázott tétel adómentességének oka. Korábban sokan használták a 0% áfatartalmat a számlán, de az Online Számla adatszoláltatással ez végleg eltűnt, hiszen ma már mindenkinek egyértelmű, hogy 0 áfás értékesítésnél nem az áfa mértékét, hanem az áfamentesség okát kell ráírni, de ezt itt csak egy kis kitérő volt a lényeg, hogy tudd az AAM nem elég.

Hová írjam a Kisadózó szöveget?
Semmiképpen ne a kiszámlázott tételhez, hiszen nem az eladott árú vagy szolgáltatás a kisadózó, hanem te magad. Mi úgy gondoljuk ennek a szövegnek a legjobb helye a fejlécben van a számlát kiállító adatainál. Ezért a Webes-számlázóban ha beállítottad a kiállító adatainál, hogy kisadózó vagy ezt a program oda is teszi, hogy neked már ne kelljen ezzel foglalkozni.

Mit tegyek ha lemaradt?
Ha olyan számlát állítottál ki amelyikre ezt nem írtad rá akkor két lehetőséged van.
1.) Ha észrevetted ezt az apró hibát még a számla kiküldése előtt akkor sztornózd le a számlát és állítsd ki újra immáron úgy, hogy feltünteted rajta a Kisadózó szöveget.
2.) De az esetek többségében napokkal, akár hetekkel később derül ez ki, amikor a könyvelőd rád szól. Na ilyenkor mérlegelned kell, hogy mivel csinálsz nagyobb galibát, ha lesztornózol egy hetekkel korábbi számlát vagy úgy hagyod ahogy van.

Véleményünk szerint egy hetekkel - hónapokkal korábbi számlát lesztornózni, a vevőt kiértesíteni, a sztornószámát majd a jó számlát is megküldeni neki, elmagyarázni a vásárlónak, hogy miért sztornóztál le egy amúgy magát a gazdasági eseményt teljesen jól tartalmazó számlát, hát valljuk be őszintén elég macerás. Már csak azért is mert ez nem csak a saját, hanem a céges vásárlód lekönyvelt bizonylatait is érinti, pláne ha egy lezárt számlázási időszakon túl derül ez ki. Vagy ha magánszemély volt a vásárló akkor nem biztos, hogy egyáltalán el tudod érni, hogy átadd neki a sztornó és új számlákat. Ráadásul a vásárlód amúgy is tudja, hogy kisadózó vagy mert ha szerződéses jogviszonyban állsz vele akkor erről tájékoztattad. Az adóhivatal szintén tudja ezt és ha 1M-et meghaladja a számlázás a partner felé akkor még adatot is fogsz szolgáltatni erről március 31-ig.

Ezért mi azt javasoljuk, hogy ilyen esetben csak emiatt ne sztornózd a számlát, ha egyébként a gazdasági esemény helyesen szerepel rajta. Ha nagyon precíz akarsz lenni, írj egy jegyzőkönyvet, hogy a mai napon ezt a hibát felfedezted. Írd le benne, hogy milyen lépéseket tettél annak érdekében, hogy a probléma a későbbiekben ne forduljon elő, például, hogy a számlázó programban megtetted a megfelelő beállításokat. Ezt a jegyzőkönyvet fűzd le a céges dokumentumaidhoz. Egy esetleges ellenőrzéskor ez nem ment meg semmitől, de ezzel azt tudod bizonyítani, hogy a bizonylatolási hibát felfedezted és lépéseket tettél az ügyben, hogy ez ne forduljon elő a jövőben.

Tapasztalatunk szerint az adóhivatalt az érdekli, hogy befizesd az adót, járulékot, áfát. Ha az egész működésedben ennyi hibát fognak felfedezni, hogy a vállalkozásod elején néhány számlára nem került rá a Kisadózó szöveg, nem gondoljuk, hogy óriási büntetésre kellene számítanod.
Tehát mérlegelj, ha nem okoz nagy problémát sem neked sem a vásárlódnak akkor sztornózz, ha úgy ítéled meg, hogy a sztornó túl sok bonyodalomhoz vezet akkor inkább vállald a hibát és tegyél meg mindent, hogy a jövőben ne így legyen.

Amit még megtehetsz, hogy konzultálsz a könyvelőddel. Az itt leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.


Mások ezeket olvasták még:


NAV 3.0 | 2021 január 4. a dátum, amikor át kell állítani a számlázó-rendszereket. Már megint mi ez? Ne aggódj [...]

Kategória: Számlázó program


Regisztráció a számlázó programba | A SalesDB Webes Számlázó egy online számlázó program. Itt a honlapon a Regisztráció menüpontra katti [...]

Kategória: Így csináld!


Kell egy számlázó | Minden vállalkozásnak kell egy számlázó program, ha eddig el is voltál nélküle, 2020 biztosan az az [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.