Terméktörzs használata a számlázóban, avagy káosz amit a kollégáid művelnek

Update: 2021-10-15 17:15:54

Ha gyakran számlázod ugyanazokat a tételeket különböző ügyfeleidnek, akkor egyértelműen a terméktörzs használata a legjobb megoldás. De a terméktörzzsel számos probléma is van, először is ki kell alakítani, odafigyelve szépen strukturáltan, mindent beállítva. Ezután karban kell tartani, ha cikkváltozás van át kell vezetni, ha árváltozás van rögzíteni kell az új árakat. Ez a fajta termékkezelés csak azoknak való akik időt szánnak erre vagy saját maguk számláznak vagy van egy megbízható kollégájuk aki naprakész adatokkal látja el az adatbázist.

Ha csak néhány szolgáltatásod van

Ha csupán néhány terméked vagy egy-két szolgáltatásod van nem kell terméktörzset létrehoznod. Írd meg az első néhány számlát helyesen, majd használd a klónozás funkciót. A klónozás nem azt jelenti, hogy elmentesz egy új számlát, hanem azt, hogy egy régi számla minden elemét egy új de még szerkesztés alatt lévő számlára (piszkozatra) helyezed. Így ha klónozol egy korábbi bizonylatot, azzal kvázi a korábban elmentett számláid tételeit használod föl mint cikktörzs. Ne bajlódj vele ennél többet, úgyis eljön az idő amikor bővíted a szolgáltatási kört.

Több terméked van, de egyedül számlázol

Itt már a klónozás nem mindig segít, hiszen 10-15 termék esetében gyakran előfordul, hogy nem pont ugyanazt számlázod ki mint az előző ügyfélnek. De ekkor sem kell feltétlenül cikktörzset létrehozni. Nálunk számlaírás közben a termék hozzáadásánál a program automatikusan keres a korábban elkészült számlákban rögzített tételek között. Elég ha elkezded beírni a termék nevét és máris hozza, hogy korábban azt milyen néven, áron, áfatartalommal adtad el. Nem kell mindent beírnod újra, csak kiválasztani a korábban rögzítettek közül azt amit el akarsz adni.

Több termék, több kolléga

Na itt indul az igazi káosz, amikor a kollégák mind más néven rögzítik ugyanazt a szolgáltatást. Itt már szinte kötelezően szükséged van egy terméktörzsre, lehetőleg olyanra amit nem minden dolgozó tud szerkeszteni, csak az aki tudja is mit csinál. A terméktörzs használatát a beállítások menüpontban tudod aktiválni, ezután nem a korábbi számlák tételei alapján hanem a törzsben rögzített adatokban keresve tudsz előre beállított termékekből számlát készíteni. Minden kolléga ugyanazt a terméktörzset fogja használni, nem lesznek rossz elnevezések és hibás áfatartalmak a számlán.

+1 bónusz

Ügyféltörzsedben kialakíthatsz ügyfélcsoportokat, a terméktörzs használatával az ügyfélcsoportokhoz külön árakat rendelhetsz, így a kollégáid nemcsak helyes számlatételeket fognak rögzíteni a számlán, de az ügyfél a megfelelő áron is fogja kapni azt, akkor is ha a listaártól eltérő a megállapodása veled.


Mások ezeket olvasták még:


KATA bevételi nyilvántartás és egyéb kötelezettségek | A kisvállalkozások számára talán a KATA a legegyszerűbb adózási forma. Azért néhány kötelezettség i [...]

Kategória: Számlázó program


Nem írtam rá a számlára, hogy „Kisadózó”! Mit tegyek? | Kezdő KATÁ-s vállalkozókkal előfordul, hogy a vállalkozás kezdeti időszakában néhány apró bakit elkö [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Közeleg a 2020 július elseje! Miben érint ez Téged? | 2020 július 1 után minden magyar adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.