Lehet-e kézi számlatömböt használni számlázó program mellett?

Update: 2021-07-12 10:44:43

Sztorizok egy kicsit, ha csak a válasz érdekel akkor, igen lehet használni számlatömböt is.

Nemrég az egyik butikos üzletben működő partnerünk felhívott, hogy ott áll a vásárló és nem tud számlát írni a kolléga, mert áramszünet van. Hát ilyen is szökőévente egyszer van. Mi legyen?
Első javaslat az volt, hogy írja meg a mobiltelefonon, elvégre a nagy kijelzős telefonok korában már mindent is lehet csinálni a telefonnal. Pont számlát írni ne lehetne? Gondoltam ügy lezárva.

Néhány perccel később újra hívtak, hogy beszéltek telefonon a boltban lévő kollégával de sajnos a nyugdíjhoz közeledve nem szeretné ezt az innovációt pont ma elsajátítani, mármint a mobilon való számlaírást. Nincs ezzel semmi gond, így szeretjük Gizi nénit ahogy van, az Ő helyében valószínűleg én is csak úri huncutságnak gondolnám az efféle dolgokat. Nem is sokat győzkodtem a tulajt. Viszont a vásárló toporzékol, hogy lassan indulnia kellene, mit javaslok még?
Ők azt találták ki, hogy elkérik az adatait és az e-mail címét, majd ha visszajön az áramellátás, megírják a számlát és kiküldik e-mailben. Ebben az ügyfél is benne lett volna.

Azonban van ezzel egy kis bökkenő. Mégpedig az, hogy ez az eljárás nem igazán fér össze a bizonylatadási kötelezettséget szabályozó áfa tv.-el. Szóval, hogy átveszel egy összeget és nem adsz róla bizonylatot az nem igazán cool, főleg ha a toporzékoló ügyfél esetleg egy ellenőr aki csak a lehetőségre várt, hogy áramszünet legyen már végre valahol. Így aztán ezt a lehetőséget nagyon helyesen, elvetették.
Felmerült még az, hogy visszajön később amikor már helyreálltak a dolgok, de ezt a tulaj nem akarta. Az elmúlt COVID-os időszak megviselte a kisvállalkozókat, minden vásárlóra szükség van.
Akkor nincs más hátra, vegyétek elő a kézi számlatömböt. Nem hittem volna, hogy ezt fogom javasolni valakinek de megtörtént. Megkeresni sem volt egyszerű, de végül meg lett.


Mások ezeket olvasták még:


Új cég hozzáadása a felhasználói fiókodhoz | Regisztráltál egy felhasználói fiókot. Ahhoz, hogy az első számlád elkészíthesd, regisztrálnod kell [...]

Kategória: Így csináld!


Nem írtam rá a számlára, hogy „Kisadózó”! Mit tegyek? | Kezdő KATÁ-s vállalkozókkal előfordul, hogy a vállalkozás kezdeti időszakában néhány apró bakit elkö [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Így használhatod tovább a kézi számlatömböt július 1. után | Havonta 1-5 számlát adsz ki, minek neked számlázó program? Olyan jól elvoltál a kézi számlákkal eddi [...]

Kategória: Szabályozást érintő


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.