A PTGSZLAH és a számlázó program bejelentése nyomtatvány kivezetésre kerül 2021 elején

Update: 2021-01-10 10:44:16

Bár a számlázó program bejelentése csak egy egyszeri kötelezettség volt, a PTGSZLAH minden hónapban elvégzendő feladatot rótt azokra akik pénztárgép használatára kötelezett tevékenységük kapcsán számlával bizonylatoltak. Ezt a két kötelezettséget szüntette meg az Online számla adatszolgáltatás 3.0 verzió bevezetésével a NAV.

Számlázó-program használatba vételének bejelentési kötelezettsége

Amikor egy számlázó-programot használni kezdtél SZAMLAZO elnevezésű nyomtatványon le kellett jelenteni a használat kezdetét, miután befejezted a használatot még azt is jelenteni kellett hogy már nem számlázol az adott programmal. Mivel a hivatal ma már minden számláról pontosan tudja, hogy milyen számlázó-programmal állítottad elő, mert az adatszolgáltatásban ezt is be kell küldeni, erre a nyomtatványra igazán semmi szüksége nincs a NAV-nak.
Ezért ezt a kötelezettséget 2021. január 4-től kivezették, mivel a 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet 3.§ alapján hatályukat veszítették a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet számlázó bejelentésére vonatkozó pontjai (11., 13. és 21. §).

Megszűnik a PTGSZLAH nyomtatvány

Ha nem tudod mi volt ez akkor eddig sem volt rá szükséged. Ha viszont használnod kellett akkor minden hónapban visszatérő feladat volt amit ezentúl szintén elfelejthetsz.
Ha pénztárgép használatára kötelezett voltál, de bizonylatadási kötelezettségedet számlával teljesítetted azaz blokk helyet mindenkinek számlát adtál, akkor le kellett jelenteni minden hónapban a kibocsájtott számláidat. Mivel a NAV 3.0-ás adatszolgáltatásban csaknem minden számla beküldésre kerül, ezért erre a nyomtatványra sincs már semmi szükség.

Hacsak...
Előfordulhat, hogy olyan számlázót használsz ami nem állt át 2021 január 4. dátummal a 3.0-ás adatszolgáltatásra. Néhány nagy szolgáltató is a 2.0-val küldi még a számlákat, a szankciómentes időszakra hivatkozva. A 2.0-ban nem lehetett beküldeni a magánszemélynek kiállított számlákat, mi azt gondoljuk ez esetben továbbra is használnod kell még a nyomtatványt egy darabig. Válassz olyan szolgáltatót aki követi a jogszabályokat, így megelőzheted a problémákat.

Mi a jogszabálynak megfelelően január 4-től minden adatszolgáltatást a 3.0-val teljesítünk. 2.0-ás adatszolgáltatásra január 4-után nálunk nincs lehetőséged.


Mások ezeket olvasták még:


Bizonylattípusok a Webes Számlázóban | Hatféle bizonylattípust kezelhetsz a webes-számlázóban, Számla, Sztornó Számla, Módosító Számla, Díj [...]

Kategória: Számlázó program


Több felhasználó, több telephely, több vállalkozás | Egy számlázó-rendszer bevezetése gondos előkészítést igényel, különösen akkor, ha több alkalmazott i [...]

Kategória: Számlázó program


PTGSZLAH Pénztárgép helyett számla! Mire jó ez? | Egy gyönyörű NAV-os betűszó, amit csak azok ismernek akik már kapcsolatba kerültek vele valaha. Ha p [...]

Kategória: Szabályozást érintő


ARCHÍVUM

SZÁMLÁZÓ BLOG

A Számlázó Blogon az online számlázással kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a jogászok is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.